Editor's Rating

Stillhetens råskap er årets julegave til menn. Stillhetens råskap er også stillhetens klokskap.

5
Terningkast

Eller til kvinner. Det mest maskuline ved Anders Melands bok Stillhetens råskap: mindfullness for å prestere på topp er coveret. Det er til gjengjeld såpass tøft at jeg ikke ville kjøpt boka til meg selv. Løfter om råskap og prestasjoner på topp er ikke kjøptsutløsere for meg. Heldigvis fikk jeg den. Innholdet er viktig.

Stillhetens råskap er en lettfattelig presentasjon av mindfullness, både hva det er og hvorfor det er viktig. For mye stress svekker konsentrasjonen. Vi trenger stillhet. Meland skriver om å være stille forbi det punktet der du kjeder deg og forbi det punktet der stillheten er ubehagelig – helt til sinnet roer seg på den andre siden. Der, skriver Meland, åpner det seg en mulighet for å hvile i fokus. Ikke holde fokus. Ikke streve med å konsentrere seg, men å hvile i fokus. Der kan du både prestere og unngå hjerteinnfarkt i samme slengen.

Stillhetens råskap er også stillhetens klokskap. Jeg er overbevist om at den som leser denne boken og tar seg tid til å prøve ut stillheten, ikke bare vil prestere bedre, men også leve bedre.

Min eneste innvending mot denne boka er at enkelte av bildene han bruker er uforståelige for meg. Det kan skyldes at jeg ikke er mann, eller at sammenligningene ikke alltid treffer. Det skal jeg la stå åpent. At han benytter eksempler fra idrett og militæret er imidlertid interessant og gjør at boka skiller seg fra de fleste andre bøker om mindfullness.